perjantai 21. joulukuuta 2012

Fudgekarkelot



Taistelussa fudgea vastaan minä johdan tällä hetkellä 2-1 (onneksi). Olen aina vältellyt fudgen tekemistä, koska olen pelännyt sitä, että seos keittyy yli ja lopputulos on kivikovaa. Kuten ensimmäisen erän perusteella havaitsin, niin ylikeittäminen vaikutti äärimmäisen vaikealta. Testasin nimittäin ensimmäisellä kerralla viikko sitten reseptiä, jonka mukaan keittoaika oli 8-10 minuuttia. Keitin, keitin ja keitin ja siltikään ns. kuulakoe ei onnistunut 40 minuutin jälkeen. Siinä kohtaa luovutin ja ajattelin, että onhan sen nyt oltava jo valmista. No, olin väärässä ja loppu oli venyvää ja vanuvaa eikä näemme jähmettynyt edes parvekkeella 15 asteen pakkasessa.
 
Viime lauantaina uskaltauduin sitten heti uudestaan testaamaan fudgen tekoa hieman eri reseptillä ja tällä kertaa jopa digitaalisella lämpömittarilla varustettuna. Luin nimittäin jostain, että fudge on valmista, kun lämpötila on 118 astetta. No, eihän minun seokseni tietenkään noussut yli 106 asteen, mutta kuulakoe sentään onnistui, joten uskalsin lopettaa keittämisen.
 
Fudge oli ihanan makuista ja onnistui jopa sen verran hyvin, että uskalsin keitellä eilen vielä kolmannen satsin jopa hieman sovelletulla reseptillä ja lahjoa ihmisiä tekeleilläni.
 
Joku siinä sokerin kemiassa on nyt sellaista, etten vielä päässyt ihan kärryillä, mutta aion jatkaa tutkimista ja kokeiluja.
 
Mukavaa joulua kaikille!
  
P.S. Ohjeeseen törmäsin ensin Pumpkin Jam -blogissa.
 
 
FUDGEA KAHDELLA ERI TAVALLA (noin 40 palaa kumpaakin)
 
Lime-valkosuklaafudge
2 dl kuohukermaa
3 dl (ruoko)sokeria
100 g voita
200 g valkosuklaata
2 limea (2 limen kuoriraaste ja 1 limen mehu)
 
Baileys-valkosuklaafudge
1,8 dl kuohukermaa
0,5 dl Baileysiä
3 dl (ruoko)sokeria
100 g voita
200 g valkosuklaata
 
Rouhi valkosuklaa ja pese limet ja raasta ne limefudgea varten. Laita kuohukerma, voi ja sokeri kattilaan. Mikäli teet Baileys-fudgea lisää se myös tässä vaiheessa.
 
Kuumenna kiehuvaksi ja keitä koko ajan sekoittaen noin 8-10 minuuttia.
 
Voit varmistaa, että fudge on valmista pudottamalla pienen tipan seosta vesilasiin jossa on kylmää vettä. Jos seos jähmettyy hetken kuluttua, ja pystyt muovailemaan siitä pallon sormiesi välissä, niin fudge on valmista.
 
Kun fudge on valmista, lisää joukkoon valkosuklaarouhe (sekä limenkuori ja mehu). Sekoita nopeasti tasaiseksi.
 
Kaada seos jähmettymään noin 20 cm x 20 cm -kokoiseen voideltuun vuokaan.
 
Anna jähmettyä kylmässä.
 
Kun fudge on jähmettynyt, leikkaa paloiksi.
 
Säilytä fudge kylmässä.
 


2 kommenttia:

  1. Itse tein fudgea pari viikkoa sitten terapiana, kun kiukutti ja oli huono päivä. Ainekset fudgeen olivat kaapissa ja pakko sanoa, että hyvää tuli! toinen yritelmä pienellä sovelluksella meni taas aivan pieleen vaikka itse tahna hyvää olikin, ei sitä voinut fudgeksi kutsua :D

    Tuota Baileys-versiota on kyllä pakko kokeilla, tykkään hirmuisesti Baileys-jälkkäreistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin tosiaan kävi ensimmäisen yrityksen kohdalla niin, että tahna oli tosi hyvää. Ehkä jopa vähän parempaa kuin nämä kaksi muuta, mutta en sitten uskaltanut enää sellaisenaan tehdä, kun meni niin pahasti pieleen. Suosittelen kyllä kokeilemaan Baileys-versiota. Siinä on sopivasti mutta ei liikaa Baileysin makua, mutta jos haluaa tuoda sitä vielä enemmän esille, niin sitten ehkä vähentäisin valkosuklaan määrää jonkin verran.

      Poista