keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Omena-kaurapaistos ja kanelinen kinuskikastike

Ensinnäkin haluan kiittää ystävääni K:ta, joka herätti uudelleen mielenkiintoni tätä perinteista omenaherkkua kohtaan. Omenoitakin oli meillä vielä sopivasti kotona, joten oli pakko heti seuraavana päivänä herkutella uudestaan omena-kaurapaistoksella. Keittelin lisäksi taas Valion uutuusjäätelön kaneliomenan innoittamana omenapaistoksen kaveriksi kanelilla maustettua kinuskikastiketta. Vielä kun lisänä oli vaniljajäätelö, niin nam! Paistoksessa omenoiden, sokerien tms. määrät ovat vähän mututuntumalla, koska laitoin niitä fiiliksen mukaan ja sen mukaan, mikä näytti sopivalta. Tuskin muillakaan määrillä kovasti voi mennä pieleen...:)



KAURAINEN OMENAPAISTOS (2-4 annosta)

8-10 kirpeähköä kotimaista omenaa
0,5 dl fariinisokeria
2-3 tl kanelia
100 g voita
2-3 dl kaurahiutaleita

Paistaminen: 200 astetta, 20-30 minuuttia

Voitele uuninkestävä vuoka voilla. Pese ja lohko omenat tasakokoisiksi paloiksi ja levitä voideltuun vuokaan. Ripottele päälle fariinisokeri ja kaneli. Sulata voi kattilassa. Sekoita kaurahiutaleet joukkoon ja kaada omenoiden päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia. (Valmista paistamisen aikana kinuskikastike.) Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön ja kinuskikastikkeen kanssa.  



KANELINEN KINUSKIKASTIKE

2 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
0,5 rkl kanelia
1 rkl voita

Laita sokeri kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri sulaa kokonaan ja alkaa ruskistua. Kaada kerma kokonaan joukkoon (tässä kohtaa kinuski voi kuohua ja osa sokerista kiteytyä, mutta jatka sekoittamista ja keittämistä). Anna kiehua noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi kaneli ja vispaa voi joukkoon. Tarjoa kuumana omenapaistoksen ja vaniljajäätelön kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti